Instem a les administracions públiques a defensar i promoure la figura de l’autònom

TREBALLADORES I EMPRENEDORES AUTÒNOMES DAVANT LA REFORMA DEL SISTEMA DE COTITZACIÓ PROPOSADA PEL GOBIERNO DE ESPAÑA

 

Exposició de motius

Atès que a Catalunya, segons dades de l’Observatori del Treball del tercer trimestre del 2021, hi ha 559.440 persones autònomes afiliades a la Seguretat Social (un 1,9% més que fa un any).

Atès que un 6,2% (gairebé 35.000 persones) han sol·licitat les prestacions extraordinàries per cessament d’activitat a causa de l’impacte de la crisi de la COViD, tot i que per rebre-les han de seguir pagant les quotes.

Atès que segons IDESCAT a Sant Cugat hi ha 9.471 persones inscrites al Règim Especial dels Treballadors Autònoms (RETA).

Atès que, segons el baròmetre inclusiu de l’Ajuntament de Sant Cugat, el 35,7% de les persones residents a Sant Cugat que estan en una situació de pobresa i treballen són autònomes.

Atès que actualment les persones autònomes paguen la cotització mínima perquè elevar-la no els garanteix una protecció social com ara, per exemple, la que tenen els assalariats.

Atès que la majoria de persones autònomes de Catalunya (uns 400.000 autònoms) estan pagant actualment 282 euros mensuals i la nova proposta preveu que passin a pagar un terç dels seus rendiments mensuals.

Atès que parlar de rendiments nets no és equivalent a la nòmina que es pot treure la persona autònoma i que molts cops paguen impostos i quotes abans de rebre ingressos per la feina o en altres fins i tot hi ha mesos que paguen 280 euros per treballar o bé per estar donades d’alta i no saber si treballaran.

Atès que en el moment actual, en què molts autònoms han rebut una estocada a causa de la pandèmia, el Gobierno de Espanya format per PSOE i UNIDAS PODEMOS posa sobre la taula una revisió de les cotitzacions de les persones autònomes que transformarà l’actual sistema voluntari de cotitzacions d’autònoms, a partir de l’any vinent, a un sistema obligatori de transició de nou anys.

Atès que la reforma torna a demanar un esforç més al col·lectiu en ple context de crisi per la pandèmia, deixant-lo de nou en una situació de vulnerabilitat.

Atès què amb el nou sistema en el cas que els rendiments estiguin en una forquilla d’entre els 1.125,90 euros i 1.300 euros, la quota arrodonida seria de 352 euros. Per tant, a l’autònom que cobrés just en el llindar més baix d’aquest tram li quedaria uns ingressos de 774 euros per viure i desenvolupar la seva activitat.

Atès que qui facturi a partir de 1.125 euros al mes, haurà de pagar 351 euros al mes des de l’any 2023 i els que ingressin més de 1.300 euros hauran d’anar incrementant aquest pagament fins a arribar als 413 euros l’any 2031.

Atès que, segons PIMEC, la proposta sobre el futur sistema de cotitzacions d’autònoms presentada pel Govern espanyol, dificulta el creixement, la viabilitat i la competitivitat dels autònoms.

Atès que, segons PIMEC, amb el context actual al gener 2022 els contractes que s’han deixat de fer per la incertesa i limitacions de la nova Reforma Laboral en matèria de contractació laboral s’han fet 225.000 contractes, gairebé un 20% menys de contractes que en els anys prepandèmia i, per tant, la recuperació econòmica post-pandèmia es fa esperar.

Atès que la confusió creada envers les prestacions d’aquest nou sistema de cotitzacions amb unes quotes molt altes i que no aclareix ni les cobertures ni les condicions per accedir-hi.

Atès que la nova reforma no fa més laxos els requisits per accedir a l’atur o deixar de pagar la quota des del primer dia quan una persona està malalta, cosa que ara no passa.

Atès que la nova reforma no té en compte que un autònom paga préstecs, que ha d’estalviar per fer inversions… i que no considera que aquests aspectes estan minvant la seva capacitat competitiva.

Atès que si l’impacte és molt gran i es grava en excés el rendiment i l’activitat econòmica la gent no s’animarà a fer-se autònom, a emprendre o a facturar ni a generar llocs de treball i, per tant, estaríem afectant l’activitat econòmica de moltes micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya.

Atès que de fet la principal aportació fiscal de les activitats professionals no són les quotes d’autònoms sinó la que es deriva de les bases imposables que genera la seva generació de valor afegit de les seves compres i aprovisionaments (IVA i impostos sobre la renda de persones físiques i jurídiques); o sigui, que perjudicant els professionals autònoms la hisenda pública s’afebleix a si mateixa.

Atès que l’autoocupació, és a dir, el treball autònom, és massa sovint una de les escasses sortides que troben moltes persones en situació de precarietat laboral o d’atur cronificat.

Atès que l’estructura econòmica de la Seguretat Social de l’Estat espanyol, amb menys assalariats per beneficiari, genera un dèficit estructural a la seguretat social que es mira de corregir apujant encara més les quotes que paguen els autònoms que ja són ara de les més altes d’Europa perjudicant encara més el potencial del conjunt de l’economia.

Atès que això agreuja el dèficit fiscal, és a dir, les transferències anuals de riquesa que marxa de Catalunya cap a la resta de l’Estat.

Per tot l’exposat, Junts per Sant Cugat proposa al Ple municipal l’adopció dels següents

 

ACORDS

 

  1. Instem les administracions públiques en general a defensar i promoure la figura de l’autònom com a creador de riquesa i no només a veure-la com una figura pagadora de quotes a la Seguretat Social.
  2. Instem el Gobierno de Espanya a legislar per promoure l’activitat econòmica real i el creixement de les activitats professionals i empresarials de les persones autònomes. L’instem per tant a replantejar la nova estructura de les quotes del RETA que ha proposat i la substitueixi per una altra que tingui en compte la realitat econòmica de cada contribuent i no perjudiqui la seva pervivència, sinó que potenciï el seu creixement.
  3. Addicionalment, instem el Gobierno de Espanya a reformular la proposta de reforma de les quotes del RETA pensant primer en els més petits perquè es puguin fer grans, és a dir, adoptant fórmules que incentivin l’emprenedoria fent possible que les activitats puguin arrencar sense la llosa que suposa la quota dels autònoms des de l’inici.
  4. Instem també el Gobierno de Espanya, finalment, a millorar la protecció i les prestacions de les persones autònomes en circumstàncies de risc de vulnerabilitat com per exemple malaltia, conjuntures extraordinàries com ara pandèmies, jubilació o atur.
  5. Que l’Ajuntament de Sant Cugat informi d’aquests acords al President de la Generalitat de Catalunya, al Conseller de Treball de la Generalitat de Catalunya, al Presidente del Gobierno de España y al Ministre de Treball del Gobierno de España.

Sant Cugat del Vallès, 9 de febrer de 2022

DESCARREGA’T AQUESTA MOCIÓ