El 29 de gener passat, en aquest mateix espai, vaig exposar la gran oportunitat que representa connectar l’ecosistema empresarial i de coneixement que ens envolta amb l’objectiu de preparar la ciutat per donar respostes als reptes d’avui però també als dels anys vinents, poder enfortir contínuament aquest ecosistema, encenent la capacitat innata de la ciutat o bé contribuint a retenir el seu talent. I contribuir activament a generar una “Vall de la Innovació” europea que aporti qualitat de vida a la ciutadania. (Podeu llegir-ho aquí: https://www.cugat.cat/diari/opinio/166071)
En aquests mesos hem introduït accions que han de contribuir clarament que la ciutat assoleixi aquesta visió. D’una part dotar la ciutat d’un pla estratègic que planifiqui aquest camí: aquesta és la funció del “Sistema d’Emprenedoria i Innovació de Sant Cugat del Vallès 2025-2027”, aprovat amb un gran consens el 17 de juny al ple municipal (Junts i ERC al govern), i PSC, PP, Vox i En Comú Podem van votar a favor del projecte i van celebrar la posada en marxa d’aquesta iniciativa, amb abstenció de la CUP.
El pla proposava l’aprovació d’un acord marc de col·laboració amb els agents d’aquest ecosistema, atès que aquest instrument permetia treballar de manera col·laborativa entre el sector privat, el sector acadèmic, la societat civil i l’Ajuntament. Una aposta implícita per a la diversificació, l’economia d’alt valor afegit, la tecnologia, la ciència, i la indústria neta.
Doncs bé, aquest acord veurà la llum aquesta setmana: neix l’”Aliança per a la Innovació de Sant Cugat”, un instrument d’acció local que connecta i enforteix l’ecosistema emprenedor i innovador de la ciutat i la seva àrea d’influència.
Amb l’Aliança Sant Cugat fa una passa decidida cap a la innovació i neix amb el suport de l’Ajuntament, Sant Cugat Empresarial i una trentena d’empreses destacades, centres d’innovació, centres d’educació i recerca, entitats empresarials i altres actors reconeguts del país.
L’Aliança treballarà en equip sobre qüestions com: generació retenció i atracció de talent, desenvolupament econòmic, competitivitat internacional, desenvolupament d’infraestructures, transferències de coneixement, millora de la qualitat de vida i sostenibilitat, resiliència econòmica i també aquelles accions que puguin aportar prestigi i reputació a la ciutat.
Un nou espai de col·laboració amb la visió de convertir Sant Cugat en un referent d’innovació i emprenedoria a escala nacional i internacional i que estic segur que aportarà avantatges competitius al nostre entorn i també al conjunt del país i que contribuirà a millorar la qualitat de vida dels seus habitants.
Albert Salarich
Regidor d’Empresa, Innovació i Internacionalització i Energia